Ομοιοπαθητικη & Κλασικη Ιατρικη
Τι ειναι η Ομοιοπαθητικη;

Η ουσιαστικότερη διαφορά της με την κλασική ιατρική είναι ότι η μεν κλασική ιατρική θεωρεί πως πρέπει να επιδράσει φαρμακευτικά απευθείας στο νοσογόνο παράγοντα που τον θεωρεί σαν κύρια αιτία της ασθένειας. Η Ομοιοπαθητική θεωρεί ότι η πραγματική αιτία της ασθένειας δεν είναι η προσβολή του οργανισμού από ένα νοσογόνο παράγοντα αλλά η εγγενής αδυναμία του αμυντικού του μηχανισμού να τον αντιμετωπίσει και να τον εξουδετερώσει.

Βλέπει, στην ουσία, τον άνθρωπο ως ένα αδιάσπαστο σύνολο σώματος, πνεύματος και ψυχής, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία και ισορροπία και για αυτό το λόγο αντιμετωπίζει και τις ασθενείς όχι ως προς το σύνολο τους και με βάση την ασθένεια που όλοι μπορεί να έχουν, αλλά ως προς τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Αυτό είναι φανερό μιας και δεν αρρωσταίνουν όλοι οι άνθρωποι που εκτίθενται στον ίδιο νοσογόνο παράγοντα, αλλά και όσοι αρρωστήσουν νοσούν με διαφορετική βαρύτητα.

Έτσι λοιπόν η Ομοιοπαθητική δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και να αφήνει τον οργανισμό να χειρισθεί μόνος του την ασθένεια. Έχει σαν βασικό στόχο να επαναφέρει και να συντηρήσει την ισορροπία του ατόμου, ώστε ο οργανισμός του να μπορεί στο μέλλον να αντιδρά εξισορροπητικά σε οτιδήποτε προσπαθεί να καταστείλει την άμυνα του οργανισμού του.

Το όλο σύστημα βασίζεται πάνω στην αρχή ότι η θεραπεία μιας νόσου επιτυγχάνεται με φαρμακευτικές ουσίες που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν σε ένα υγιές άτομο, παρόμοια συμπτώματα με εκείνα της νόσου που πρόκειται να θεραπεύσουν.

Η ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Η Ομοιοπαθητική ανέκαθεν υποστήριζε αυτό πού πρόσφατα αποκάλυψε η γενετική: Ότι υπάρχει μια προδιάθεση για το ποια ασθένεια θα αναπτύξει ένας οργανισμός, όταν βρεθεί κάτω από ένα συγκεκριμένο στρες.

Κάθε οργανισμός εμφανίζει ευαισθησία σε ένα δικό του 'προσωπικό' στρεσογόνο παράγοντα. Για κάποιον μπορεί να είναι ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου, για κάποιον άλλον η συναισθηματική απόρριψη και για έναν άλλον η προσβολή ή η αποτυχία στον επαγγελματικό τομέα.

Η ασθένεια εμφανίζεται όταν υπάρξει συνδυασμός της προδιάθεσης του οργανισμού και ενός στρεσογόνου παράγοντα στον οποίον ο οργανισμός είναι ευαίσθητος. Τότε είναι που χρειάζεται να βρεθεί το ΄΄προσωπικό΄΄ φάρμακο που ανταποκρίνεται στην προδιάθεση να αρρωστήσει.