Ο Αμυντικoς Μηχανισμoς
Ομοιοπαθητικη και Αμυνα του Οργανισμου

O σύνθετος μηχανισμός του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, ονομάστηκε, περιεκτικά, από τον Xάνεμαν "ζωτική δύναμις". H έκφραση αυτή υποδηλώνει ότι πίσω από τον αμυντικό μηχανισμό υπάρχει μια μορφή "ενέργειας", μια "δύναμη με νου" που επιθεωρεί και συντονίζει τις αντιδράσεις του οργανισμού.

Η λογική πάνω στην οποία βασίζεται η Ομοιοπαθητική είναι η ακόλουθη: Κάθε σύμπτωμα που αναπτύσσει ο οργανισμός είναι η έκφραση της άμυνας του και η προσπάθεια που κάνει για να καταπολεμήσει τη διαταραχή. Η συνολική συμπτωματολογία επομένως δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνολική άμυνα που αναπτύσσει ο οργανισμός απέναντι στην ασθένεια .Εάν λοιπόν του χορηγήσουμε ένα φάρμακο που μπορεί να αναπτύσσει παρόμοια συμπτώματα, στην ουσία ενισχύουμε την προσπάθεια του για άμυνα. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει -πυρετός- για να καταστείλει τον νοσογόνο παράγοντα, τα βακτηρίδια, τους ιούς, τους μύκητες κτλ. Επομένως ο οργανισμός χρειάζεται υποστήριξη της θεραπευτικής του προσπάθειας μάλλον παρά καταστολή του πυρετού.

Είναι λοιπόν φανερό πως ο τρόπος δράσης της Ομοιοπαθητικής είναι η ενίσχυση του αμυντικού μηχανισμού του οργανισμού που τον οδηγεί σε αυτοθεραπεία.

ΟΡΙΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Θεωρούμε ότι ο άνθρωπος λειτουργεί σε τρία βασικά επίπεδα:

1. Στο σωματικό επίπεδο

2. Στο συναισθηματικό ή ψυχικό επίπεδο που το θεωρούμε και βαθύτερο

3. Στο διανοητικό ή πνευματικό επίπεδο που είναι ακόμα βαθύτερο και αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο λειτουργία στου ανθρώπου.

Ένας σωστός λοιπόν ορισμός υγείας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα τρία αυτά επίπεδα.

Στην καθημερινή ιατρική πράξη, όταν ο πόνος έχει φύγει, όταν η φλεγμονή έχει υποχωρήσει, ο ασθενής συνήθως αποκαλείται θεραπευμένος. Εκείνο όμως που στην πραγματικότητα έχει εξαλειφθεί δεν είναι η νόσος αυτή καθαυτή παρά μόνο το σύμπτωμα. Έτσι, είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμα χρόνιες διαταραχές που παραμένουν και οι οποίες αναφέρονται σε βαθύτερα συστήματα, όπως είναι το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινικό ή ακόμα χειρότερα το διανοητικό ή ψυχικό.

Μια σωστή θεραπευτική αγωγή, πρέπει να έχει αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα ταυτόχρονα. Μπορούμε λοιπόν να συνοψίσουμε την πλήρη έννοια της υγείας με τον ακόλουθο ορισμό.

Υγεία είναι η ελευθερία από τον πόνο στο φυσικό σώμα, με κατάσταση την ευεξία, ελευθερία από το πάθος στο συναισθηματικό επίπεδο, που έχει ως αποτέλεσμα μία δυναμική κατάσταση γαλήνης και ηρεμίας, και ελευθερία από τον εγωισμό στο πνευματικό επίπεδο, που επιφέρει ως κατάσταση την καθαρότητα του νου και τελικά την πλήρη ένωση με την Αλήθεια. ( ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ ¨ η Νέα Διάσταση στην Ιατρική¨ )