Αλλεργιες και Παιδι
Η Ομοιοπαθητικη Αντιμετωπιση της αλλεργιας στα παιδια

Οι αλλεργίες είναι οι συχνότερες αιτίες χρόνιων νοσημάτων και συχνά οι κύριες αιτίες σοβαρών οξέων αντιδράσεων στα παιδιά. Οι αλλεργίες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  1. σε εκείνες που εμφανίζονται σε άτομα που έχουν ατοπική προδιάθεση (γενετική τάση να κάνουν αλλεργίες) και
  2. σε εκείνες που συμβαίνουν από τη δράση αλλεργικών ουσιών στον οργανισμό, ανεξάρτητα από την παρουσία ή όχι ατοπικής προδιάθεσης.

Οι πρώτες είναι χρόνιες παθήσεις και έχουν συνήθως εξελικτική πορεία. Στις χρόνιες αλλεργίες συμπεριλαμβάνονται το άσθμα, η ρινίτιδα και το έκζεμα/ατοπική δερματίτιδα. Οι δεύτερες έχουν συνήθως οξεία εμφάνιση και βραχεία πορεία. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κνίδωση, το αγγειοοίδημα, η επιπεφυκίτιδα και η αναφυλαξία. Σήμερα, υπολογίζεται ότι 1 στα 5 παιδιά έχει αλλεργική προδιάθεση και 1 στα 3 παιδιά παρουσιάζει εκδηλώσεις αλλεργίας σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Οι αλλεργίες συμβαίνουν παντού, στο σπίτι, στο σχολείο, στις διακοπές, στο παιγνίδι. Το παιδί βρίσκεται στο σχολείο το ένα τρίτο της ημέρας περίπου και είναι λογικό να έχει μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσει κρίση ή επιδείνωση των συμπτωμάτων του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο. Μια πρόσφατη έρευνα στα σχολεία της Αμερικής έδειξε ότι το 41% των παιδιών που είχαν άσθμα παρουσίαζαν συχνές κρίσεις στο σχολείο. Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο Παιδιατρικό περιοδικό έδειξε ότι το 6% των παιδιών σχολικής ηλικίας πάσχουν από τροφική αλλεργία και ότι το 1 στα 5 παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα στο σχολείο.

Για να διαγνωστεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο χρησιμοποιούνται οι δερματικές δοκιμασίες. Οι δοκιμασίες αυτές φαίνεται να έχουν μικρή σημασία για τον ασθενή μιας και το ζητούμενο δεν είναι ο εγκλεισμός του παδιού στο σπίτι και η αποφυγή της έκθεσής του σε αλλεργιογόνους παράγοντες, αλλα η ουσιαστική θεραπεία του.

H πιο αποτελεσματική ουσία της κλασικής ιατρικής για την καταστολή των αλλεργικών αντιδράσεων είναι τα αντισταμινικά τα οποία ανταγωνίζονται την ισταμίνη την βασική ουσία που παράγεται από τον οργανισμό κατά την πρόκληση της αλλεργικής αντίδρασης. Το βασικότερο θεραπευτικό τους αποτέλεσμα είναι η ανακούφιση του κνησμού. Οι ξανθίνες χρησιμοποιούνται σε ήπιες μορφές άσθματος μαζί με εισπνεόμενα κορτικοειδή. Τα αντιχοληνεργικά φάρμακα έχουν βρογχοδιασταλτική δράση. Τα συμπαθητικομημητικά χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των νυχτερινών ασθματικών κρίσεων. Η ενδοφλέβια κορτιζόνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση αλλά και πολλές παρενέργειες όπως η παχυσαρκία και η οστεοπόρωση. Τα ανοσοκατασταλτικά βοηθούν επίσης αλλά είναι νεφροτοξικά. Η ανοσοθεραπεία είναι η χορήγηση προοδευτικά αυξανόμενων δόσεων αλλεργιογόνου. Πρόκειται ουσιαστικά για εμβολιασμό με στόχο να παραχθούν αντισώματα.

Η Ομοιοπαθητική δεν συμφωνεί με τον χημικό τρόπο αντιμετώπισης των αλλεργιών γιατί με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται και η νόσος υποτροπιάζει συνεχώς χωρίς να θεραπεύεται ποτέ. Με λίγα λόγια η χημική θεραπεία προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση. Με την Ομοιοπαθητική όμως ισχυροποιείται σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα και σε ένα διάστημα περίπου 6 μηνών τα φτερνίσματα, η ρινική καταρροή η αναπνευστική δυσχέρεια και ο ερεθισμός των ματιών γίνονται παρελθόν.

Η Ομοιοπαθητική έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις αλλεργίες στα παιδιά, επειδή είναι παρθένοι οργανισμοί και αντιδρούν πολύ καλά στα ομοιοπαθητικά φάρμακα .Καλό είναι το παιδί να ξεκινήσει την ομοιοπαθητική του αγωγή από τον χειμώνα, ώστε ήδη το αμυντικό του σύστημα να είναι πιο ισχυρό την άνοιξη που ως επί το πλείστον εμφανίζονται τα συμπτώματα. Στη συνέχεια θα χρειασθεί κάθε άνοιξη να επισκέπτεται τον γιατρό του για να λάβει την ανάλογη θεραπεία με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, τα οποία ως γνωστό προέρχονται από το φυτικό, ζωικό και ορυκτό βασίλειο, είναι αραιωμένα (γι αυτό δεν έχουν παρενέργειες) και δυναμοποιημένα (γι αυτό δρουν ενεργειακά), θεραπεύοντας όλο τον οργανισμό. Η Ομοιοπαθητική δρα ενισχύοντας τον οργανισμό, ώστε το περιβάλλον να είναι και πάλι φυσικό και φιλικό απέναντί του.

Συνήθως οι ομοιοπαθητικές θεραπείες θα χρειασθούν 2-3 χρόνια (κατά την περίοδο της άνοιξης) μέχρι να γίνει τελείως καλά το παιδί. Αυτό που παρατηρείται όμως είναι ότι κάθε χρόνο η αλλεργία του, είναι πιο ελαφριά, διαρκεί όλο και μικρότερο χρονικό διάστημα, δεν χρειάζεται κορτιζόνη, παρά μόνο κάποια ήπια αντισταμινικά μερικές φορές, μέχρι να απαλλαγεί πλήρως από το χρόνιο πρόβλημα του.

Η μεγάλη δυσκολία της Ομοιοπαθητικής είναι ότι κάθε οργανισμός αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, που χρειάζεται ένα και μόνο φάρμακο για να βοηθήσει τον συγκεκριμένο ασθενή, να του ανεβάσει το επίπεδο υγείας και να τον απαλλάξει τελικά από την αλλεργία.

Το δύσκολο έργο του ομοιοπαθητικού γιατρού είναι να επιλέξει αυτό που ενδείκνυται για τον συγκεκριμένο ασθενή. Αυτά είναι και ο λόγος που ο ομοιοπαθητικός γιατρός για να έχει πολλά και καλά αποτελέσματα, πρέπει να είναι βαθύς γνώστης αυτής της ήπιας, αλλά ουσιαστικής και ολιστικής θεραπευτικής του 21ου αιώνα.

Τελειώνοντας θα αναφέρω μερικούς παράγοντες που συντελούν στην όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία του αλλεργικού παιδιού κατά την ομοιοπαθητική αντιμετώπιση:

  1. Η όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη της θεραπείας.
  2. Η συνέχιση της θεραπείας και της παρακολούθησης εν γένει όχι μόνο μέχρι πλήρους εξαφάνισης της ευαισθησίας του παιδιού αλλά ως την ουσιαστική και μόνιμη βελτίωση του επιπέδου υγείας του οργανισμού,
  3. Στην επιλογή του σωστού ή συχνότατα των εκάστοτε σωστών ομοιοπαθητικών φαρμάκων.
  4. Η αποφυγή λήψης ισχυρών φαρμάκων κυρίως κορτικοστεροειδών και αντιβιοτικών,
  5. Η πλήρης συμμόρφωση των γονέων στις υποδείξεις του θεράποντος ομοιοπαθητικού ιατρού. v
  6. Περιβαλλοντικοί ή ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν, μερικές φορές καίρια την εξέλιξη της νόσου,
  7. Τελικά το γενικότερο επίπεδο υγείας του οργανισμού του παιδιού που έχει σχέση κυρίως με τις κληρονομικές και γενετικές καταβολές του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΑΤΡΟΣ

Διπλωματούχος Διεθνούς Ακαδημίας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής

Τακτικό μέλος Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής