Συχνές Ερωτήσεις

1. Γιατί να ακολουθήσω Ομοιοπαθητική Θεραπεία;

Η ομοιοπαθητική ιατρική, είναι αποτελεσματική, εκεί όπου άλλες θεραπευτικές μέθοδοι έχουν αποτύχει και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λήψης συμβατικών φαρμάκων.

Η ομοιοπαθητική επικεντρώνεται στη βελτίωση του επιπέδου υγείας του οργανισμού, πράγμα που συνεπάγεται την ίαση/εξάλειψη της ασθένειας και όχι απλώς την καταστολή των συμπτωμάτων.Οι ασθενείς που έχουν θεραπευθεί με ομοιοπαθητική αγωγή, πέρα από την ίαση της ασθένειας τους, δηλώνουν ότι «νοιώθουν πολύ καλύτερα με τον εαυτό τους, νοιώθουν πολύ καλύτερα μέσα τους.»Η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι ασφαλής, αποτελεσματική, ακίνδυνη και συμβατή με την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπινου οργανισμού.

2. Οταν κάποιος αρρωστήσει είναι καλό να ξεκινήσει αμέσως Ομοιοπαθητική Θεραπεία;

Η ελλιπής ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την Ομοιοπαθητική, έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να επισκέπτεται τον Ομοιοπαθητικό γιατρό όταν έχει ήδη δοκιμάσει κλασσικές θεραπείες και δεν έχει θεραπευτεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός να έχει εξασθενήσει από την ασθένεια αλλά και ο αμυντικός μηχανισμός του ασθενούς να έχει ¨αδυνατίσει¨ από την παρατεταταμένη χρήση χημικών φαρμάκων. 
Το εύρος των ασθενειών που θεραπεύονται με την Ομοιοπαθητική, η πλήρης και μόνιμη αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς, η ενίσχυση και θωράκιση του αμυντικού συστήματος αλλά και το γεγονός πως είναι πάντα ευκολότερο να θεραπεύσουμε σε αρχικά στάδια μια διαταραχή, παρά όταν αυτή έχει διεισδύσει σε βαθύτερα επίπεδα του οργανισμού, φανερώνουν την ανάγκη να απευθυνθεί ένας ασθενής στην Ομοιοπαθητική όσο το δυνατό νωρίτερα, και εάν για κάποιο λόγο δεν μπορέσει να ωφεληθεί μετά από ένα ικανό και ασφαλές διάστημα, να καταφύγει στην κλασσική ιατρική, παρά το αντίστροφο.

3. Σε ποιες ασθένειες ενδείκνυται; Σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοσθεί;

Το θεραπευτικό φάσμα της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι ευρύτατο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι μπορεί να θεραπεύσει κάθε ασθένεια. Εφαρμόζεται σε όλες τις παθήσεις, εκτός από αυτές που αναμφισβήτητα απαιτούν χειρουργική επέμβαση και από αυτές που αφορούν μη αναστρέψιμες παθολογοανατομικές βλάβες. Όμως και στη χειρουργική μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια: π.χ. σε ένα κάταγμα, παράλληλα με τη χειρουργική αντιμετώπιση, ο ασθενής μπορεί να πάρει ομοιοπαθητικά φάρμακα, ώστε το κάταγμα να πορωθεί πιο γρήγορα. Επίσης πριν και μετά από μια χειρουργική επέμβαση μπορούν να χορηγηθούν ομοιοπαθητικά φάρμακα που βοηθάνε σημαντικά στην επούλωση του τραύματος και στη μείωση του πόνου.Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα επιδρούν θετικά σε πολλές νοσολογικές καταστάσεις στα διάφορα συστήματα του οργανισμού, είτε πρόκειται για ασθένειες σωματικές (πεπτικού, αναπνευστικού, κυκλοφοριακού, δέρματος κλπ) είτε πρόκειται για ψυχικές (αγχώδεις εκδηλώσεις, διαταραχές συναισθήματος, συμπεριφοράς, ύπνου κλπ)

4. Η Ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική τόσο σε χρόνιες όσο και σε οξείες καταστάσεις;

Η Ομοιοπαθητική είναι η καταλληλότερη θεραπευτική μέθοδος για πλήθος ασθενειών, εφαρμόζεται δε με επιτυχία σε όλα τα άτομα και σε όλες τις ηλικίες (βρέφη, παιδιά, ενήλικες, γέροντες). Εκτός από τις χρόνιες παθήσεις η Ομοιοπαθητική σε πάρα πολλά από τα οξέα περιστατικά δίνει στον ασθενή την κατάλληλη και γρήγορη λύση που χρειάζεται. Αμυγδαλίτιδες, γρίπη, κυστίτιδες, κρυολογήματα, διάρροιες, γαστρίτιδες κ.λ.π είναι μερικά μόνο από τα οξέα περιστατικά που θεραπεύει Για να ληφθεί το όμοιο φάρμακο όμως χρειάζεται πάντα να το επιλέξει ο ομοιοπαθητικός γιατρός λαμβάνοντας υπ όψιν του , τα συμπτώματα του συγκεκριμένου ασθενούς. Η γρίπη, για παράδειγμα, μπορεί να εκδηλωθεί σε δέκα ασθενείς με διαφορετικά συμπτώματα στον καθένα. Σε αυτούς ο γιατρός θα πρέπει να χορηγήσει ίσως δέκα διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα, από ένα μονάχα στον καθένα τους. Τέλος η Ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε επείγουσες καταστάσεις (κρίση άσθματος, αλλεργικές αντιδράσεις κ.λπ.) όπου η δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου είναι πολύ γρήγορη και αποτελεσματική.

5. Μήπως το αποτέλεσμα της Ομοιοπαθητικής στηρίζεται στην Αυθυποβολή;

Η υπόθεση αυτή είχε διατυπωθεί πριν από αρκετά χρόνια από άτομα που είχαν πλήρη άγνοια της Ομοιοπαθητικής ιατρικής στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν τα εντυπωσιακά, θεραπευτικά αποτελέσματα της. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως επισημαίνουμε τα εξής:

 • Γιατί μπορεί να ασκεί αυθυποβολή μόνο ο ομοιοπαθητικός ιατρός και όχι οι άλλοι ιατροί της κλασικής ιατρικής, ακόμα και όταν έχουν μεγάλους τίτλους και εμπειρία;
 • Γιατί άραγε ο ασθενής γίνεται καλά μόνο όταν του χορηγηθεί το ενδεικνυόμενο φάρμακο και όχι οποιοδήποτε άλλο ομοιοπαθητικό φάρμακο;
 • Το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η αυθυποβολή είναι συνήθως βραχυχρόνιο (λίγες ώρες, ημέρες ή εβδομάδες) και όχι μακροχρόνιο όπως είναι το αποτέλεσμα με την ομοιοπαθητική θεραπεία.
 • Η Ομοιοπαθητική έχει θαυμάσια αποτελέσματα στα βρέφη και στα νήπια και βέβαια κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι σε αυτά ασκείται αυθυποβολή.

6. Μήπως τα Ομοιοπαθητική Φάρμακα είναι επικίνδυνα;

 

Ποτέ και σε καμιά περίπτωση, ούτε έχουν τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων. Ο λόγος είναι ότι κατά την διαδικασία παρασκευής τους έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειας τους, ενώ αντίθετα έχει ενεργοποιηθεί η θεραπευτική τους δράση. Γι' αυτό και είναι παντελώς ακίνδυνα για όλες τις ηλικίες (βρέφη, παιδιά, ενήλικες, υπερήλικες) και για όλες τις ιδιαίτερες καταστάσεις του οργανισμού όπου άλλα φάρμακα θεωρούνται επικίνδυνα όπως εγκυμοσύνη, γαλουχία κ.λπ.

7. Μήπως ο Οργανισμός συνηθίζει ή εθίζεται στα Ομοιοπαθητικά Φάρμακα;

Όχι, αφού δρουν αποκλειστικά ενεργειακά και ποτέ χημικά.

8. Τι πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της Ομοιοπαθητικής Θεραπείας;

Πρέπει να αποφεύγονται ουσίες που μπορούν να αντιδοτήσουν τη δράση του ομοιοπαθητικού φάρμακου, όπως: 

 • καφές, αναψυκτικά ή τροφές που περιέχουν καφεΐνη.
 • καμφορά, ναφθαλίνη, γαρυφαλέλαιο, και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μέντα,χαμομήλι κ.λπ.
 • αντιβιοτικά, ορμονικά, μείζονα ηρεμιστικά, κορτιζονούχα φάρμακα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής πρέπει να επικοινωνεί με το θεράποντα ιατρό του πριν χρησιμοποιήσει αυτά τα φάρμακα.

9. Προκαλούν αντίδραση τα Ομοιοπαθητικά Φάρμακα;

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών, τις πρώτες ώρες ή τις πρώτες μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, πιθανόν να παρουσιάσει μικρή επιδείνωση σε κάποιο ή σε κάποια από τα συμπτώματα που είχε πριν αρχίσει την ομοιοπαθητική θεραπεία όπως π.χ. πονοκέφαλο, φαγούρα κ.λπ. που όμως είναι τελείως ακίνδυνη για τον οργανισμό. Αυτό γίνεται γιατί με τη λήψη του φαρμάκου ο οργανισμός κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει τη νόσο και αποτελεί μια ένδειξη ότι η θεραπεία βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

10. Πόσο διαρκεί μια Ομοιοπαθητική Αγωγή και από τι εξαρτάται;

Σε μια οξεία ασθένεια, το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι άμεσο και επιτυγχάνεται σε σύντομο χρόνο. Στις χρόνιες περιπτώσεις όμως δεν είναι δυνατόν -τις περισσότερες φορές τουλάχιστον - να υπάρξει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς έχουν προσφύγει στην ομοιοπαθητική, αφού δοκίμασαν πρώτα όλες τις άλλες μεθόδους χωρίς επιτυχία. Επειδή η ομοιοπαθητική δρα ενισχύοντας και κινητοποιώντας τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού, η διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την κατάσταση του μηχανισμού αυτού. Έτσι για κάποιον μπορεί να αρκέσει μόνον ενός μηνός θεραπεία, ενώ για κάποιον άλλον μπορεί να χρειάζονται και χρόνια. Γι’ αυτό στις χρόνιες ασθένειες μη ζητάτε από τον ιατρό σας να προβλέψει με ακρίβεια τον χρόνο της θεραπείας.

11. Πρέπει ο ασθενής να συνεχίζει επ' άπειρον την Ομοιοπαθητική Αγωγή;

Όχι. Από τη στιγμή που θα αισθανθεί καλά, συμβουλευόμενος και τον ιατρό του, μπορεί να σταματήσει την αγωγή του και να επανέλθει στον ιατρό του μόνο σε περίπτωση υποτροπής της αρχικής ασθένειας ή σε εμφάνιση κάποιας άλλης.

12. Υπάρχει ενδεχόμενο αντίδρασης αν κατά τη διάρκεια της Ομοιοπαθητικής αγωγής ληφθεί οποιοδήποτε άλλο φάρμακο;

Απολύτως όχι. Δεν υπάρχει φόβος για οποιουδήποτε τύπου αλληλοεπίδραση με οποιοδήποτε συμβατικό φάρμακο. Απλά μερικές φορές κάποια από τα συνηθισμένα φάρμακα (ιδίως αντιβιοτικά, κορτιζόνη κλπ), μπορούν να αναστείλουν πρόσκαιρα την ομοιοπαθητική θεραπεία και γι’ αυτό συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον ομοιοπαθητικό ιατρό πριν τα χρησιμοποιήσετε.

13. Είναι δυνατόν να γίνονται παράλληλα με την Ομοιοπαθητική και άλλες θεραπείες;

Βεβαίως. Επειδή όμως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική πρέπει να συμβουλεύεστε τον θεράποντα ομοιοπαθητικό ιατρό σας, για οδηγίες.

14. Μπορεί να υποτροπιάσει ένας ασθενής μετά από μια επιτυχημένη Ομοιοπαθητική Θεραπεία;

Ναι. Αυτό όμως εξαρτάται:

 • από το πόσο υγιής είναι ο οργανισμός.
 • από το είδος και τη χρονική διάρκεια της ασθένειας.
 • από τις ταλαιπωρίες (διανοητικές, ψυχικές, ή σωματικές) που δρουν στον ασθενή μετά την αποθεραπεία του.
 • από το πόσο σωστά τηρεί τις συστάσεις του ιατρού, μετά την διακοπή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. 

15. Είναι ακριβά τα Ομοιοπαθητικά Φάρμακα;

Το κόστος των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι πολύ μικρό και σίγουρα προσιτό στον καθένα.

16. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν Ομοιοπαθητική Θεραπεία;

Βεβαιότατα, και μάλιστα τα αποτελέσματα στα παιδιά είναι πολύ καλά γιατί ο οργανισμός τους και το αμυντικό τους σύστημα είναι κατά κανόνα υγιέστερα από ότι στους ενήλικες.

17. Όταν κάποια γυναίκα είναι έγκυος, μπορεί να πάρει Ομοιοπαθητικό Φάρμακο;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ακίνδυνα και μπορούν να δοθούν άφοβα στην εγκυμοσύνη. Μάλιστα από ότι δείχνει η εμπειρία, γυναίκες που έκαναν Ομοιοπαθητική στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν φυσιολογικούς και εύκολους τοκετούς και τα παιδιά τους είναι υγιέστατα.

18. Οι διάφορες παρακλινικές εξετάσεις ή οι εργαστηριακές (αιματολογικές και βιοχημικές) ενδιαφέρουν τον Ομοιοπαθητικό Ιατρό;

Ο γιατρός πριν προβεί σε οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή πρέπει να γνωρίζει τι θεραπεύει. Σ' αυτό θα τον βοηθήσουν τόσο ένα προσεκτικό ιστορικό με όλες τις πληροφορίες, όσο και η λεπτομερής φυσική κλινική εξέταση του ασθενούς. Σε αρκετές περιπτώσεις, προκύπτει η ανάγκη περαιτέρω εργαστηριακού και παρακλινικού ελέγχου, ώστε να τεθεί η ακριβής διάγνωση της νόσου. Με αυτό τον τρόπο ο γιατρός γνωρίζει τι θεραπεύει, καθώς επίσης γνωρίζει την πρόγνωση για την εξέλιξη της ασθένειας (πορεία της νόσου). Πολλοί ασθενείς έρχονται στον ομοιοπαθητικό γιατρό έχοντας ήδη τη διάγνωση της νόσου τους, αλλά δεν έχουν βρει λύση στο πρόβλημα τους από τη συμβατική θεραπευτική. Είναι λογικό λοιπόν, ο ομοιοπαθητικός γιατρός να στηρίζεται στην ήδη υπάρχουσα διάγνωση και να μην επιβαρύνει τον ασθενή του με νέες εξετάσεις. Ίσως γι'αυτό το λόγο να σας έχει δημιουργηθεί η απορία σας. Στα καθήκοντα του ιατρού είναι επίσης η επανάληψη εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, ώστε να μπορέσει να εκτιμήσει και να αξιολογήσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 

 

Επικοινωνία

 • ΑΘΗΝΑ

Τιμολέοντος Βάσου 10, Πλατεία Μαβίλη
Τηλ: 2130368778

 • ΠΑΤΡΑ

Κορίνθου 313-315
Τηλ: 260222376

Fax: 2610 222523
Κιν: 6987 001088
 • Email
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.